Fatma rond als eerste het inburgeringstraject af

Vanwege verschillende vervelende omstandigheden hebben Fatma en haar man gekozen voor een nieuw leven. In Nederland. Vastberaden om keihard te werken zodat hun drie kinderen in alle rust kind kunnen zijn met een mooie toekomst in het vooruitzicht. Het inburgeringstraject was voor Fatma de eerste stap richting dat doel. Dit traject heeft ze succesvol afgerond. Voor haar een mijlpaal. Voor ons net zo. Fatma is voor ons namelijk de eerste kandidaat die het inburgeringstraject (versneld) heeft afgelegd.
 

In 2022 kwam Fatma (36) naar Nederland. Hier werd ze herenigd met haar man en kinderen. De moeder en zussen van Fatma zijn achtergebleven in haar vaderland Turkije. “Gelukkig kunnen we wel met elkaar bellen. Maar ik mis moeder en zussen enorm.” vertelt Fatma. Toch blijft ze optimistisch en overheerst het gevoel van blijdschap bij haar. “Ik ben heel blij dat ik in Nederland mag zijn.” begint ze. Fatma vervolgt: “De Nederlandse mensen zijn heel beleefd en vriendelijk tegen ons. We hebben hier onze vrijheid teruggevonden.”

Inburgeringstraject
Fatma heeft de B1-route gedaan. Waar het reguliere traject anderhalf tot twee jaar duurt, heeft Fatma dit traject in 13 maanden weten af te ronden. Hoe dat kan? Uit de leerbaarheidstoets, afgenomen door WerkVloertaal, bleek dat Fatma hoog leerbaar zou zijn. Dat betekent dat zij de Nederlandse taal snel onder de knie zou hebben. En niets is minder waar. Fatma kan zich inmiddels goed verstaanbaar maken. Maar ze wil meer. Daarom zal ze op korte termijn ook starten met de taalcursus Nederlands op B2 niveau.

Werk
Tijdens haar inburgeringstraject heeft Fatma stage gelopen bij basisschool Beisterveld in Bergeijk. “Dat vond ik echt heel leuk!” zegt Fatma. De stage sloot goed aan op haar opgedane werkervaring in Turkije. Daar was Fatma namelijk 6 jaar lang docent in het basisonderwijs. Het beroep wat ze nog steeds het allerleukst vindt. “Hopelijk kan ik in de toekomst weer mijn eigen beroep uitoefenen maar voor nu moet ik de Nederlandse taal nog beter beheersen.” Want Fatma is ook realistisch: “De kinderen moeten nieuwe woorden leren om te ontwikkelen. Als ik hen die woorden niet kan leren, is het nog te vroeg voor mij.” 

Om ook in Nederland werkervaring op te doen, werkt Fatma nu bij de Aldi in Eersel. Een baan die ze zelf gevonden heeft en waar ze op eigen houtje gesolliciteerd heeft. “Ze zijn blij met mij.” vertelt ze.

Boodschap
Fatma is trots op het feit dat ze haar inburgeringstraject heeft afgerond. Ze gunt alle nieuwkomers zo’n start als zij gehad heeft. In het begin vond ik het echt spannend om de B1-route te volgen. Maar stap voor stap ging het goed.” blikt Fatma terug. Ze sluit af: “Daarom zou ik tegen iedereen die het inburgeringstraject gaat starten of nog moet afronden willen zeggen: probeer altijd net iets meer dan je best te doen. Met de juiste energie. En je wil in Nederland leven, moet je er voor werken!”