Inburgeren

Als je in Nederland komt wonen, is het belangrijk dat je de Nederlandse taal leert. Het is ook belangrijk dat je leert hoe Nederlanders wonen en werken. Dit noemen we inburgeren. KempenPlus helpt je met je inburgering, hierbij is werken een belangrijk onderdeel.

Inburgeren vanaf 1 januari 2022

Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet inburgering ingegaan. Vanaf deze datum heeft de gemeente als taak je te begeleiden bij je inburgering. Je volgt taallessen, gaat aan het werk of volgt een opleiding. Met deze nieuwe wet doen nieuwkomers snel mee in Nederland. Meer informatie over deze regels lees je op www.inburgeren.nl. KempenPlus voert een deel van Wet inburgering uit voor de Kempengemeenten. 

Meer informatie over de oude Wet inburgering (2013) vind je op de website van de Rijksoverheid. In de uitvoering van deze wet heeft KempenPlus géén rol.

Wat is inburgeren?

Inburgeren is de Nederlandse taal leren, Nederlandse gewoonten leren en leren wat nodig is om in Nederland te kunnen gaan werken en een zelfstandig leven te kunnen leiden.

Regels wet inburgering 2021

Vanaf 1 januari 2022 zijn er nieuwe regels voor inburgering. In de brief van DUO staat vanaf welke datum je moet inburgeren. Deze datum bepaalt onder welke wet je valt. Heb je de brief niet meer? Op de website inburgeren.nl kun je inloggen op Mijn Inburgering. Hier zie je vanaf wanneer je moet inburgeren. 

Zodra je inburgeringsplichtig bent onder de nieuwe wet inburgering (vanaf 1 januari 2022), zal een casusregisseur van de gemeente contact met je opnemen voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek krijg je meer te horen over welke regels voor jou van toepassing zijn.

Inburgeren is meestal verplicht

Je krijgt 3 jaar de tijd om in te burgeren. Kinderen jonger dan 18 jaar hoeven niet in te burgeren. Inburgering is meestal verplicht als je uit een land buiten de Europese Unie komt. Je leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Hulp van de gemeente en KempenPlus

Vanaf 2022 helpen de gemeente en KempenPlus bij de inburgering. Je krijgt een vast contactpersoon, te weten een casusregisseur. De casusregisseur nodigt je uit voor een brede intake. De brede intake bestaat uit kennismakingsgesprekken en je moet een leerbaarheidstoets maken. Uit de brede intake komt naar voren welke leerroute het beste bij je past.

Er zijn 3 leerroutes mogelijk:

  • Route 1:            Onderwijsroute (als je verder wil studeren in Nederland)
  • Route 2:            B1 route (dan doe je examens op B1 niveau)
  • Route 3:            Z route (in deze route gaat het om meedoen/zelfstandig worden in Nederland)

Elke route zorgt ervoor dat jij je hier thuis gaat voelen.

Naast de hulp van KempenPlus krijg je ook hulp en begeleiding van een vluchtelingenorganisatie. Zij zullen je begeleiden bij veel praktische vraagstukken, zoals het regelen van de vaste lasten, financieel zelfredzaam maken, het regelen van school, kinderopvang, huisarts, etc.

Wat moet ik doen voor inburgering?

Dit is afhankelijk van de leerroute die je gaat doorlopen. Hetgeen je moet doen zal beschreven worden in je PIP. Jouw plan voor inburgering en participatie, dit plan maak je samen met je contactpersoon.

De kosten voor inburgering

Ben je asielmigrant? Dan betaalt de gemeente je cursus. De gemeente betaalt ook de eerste twee pogingen voor elk examen. Je kunt geen geld lenen bij DUO. Ben je geen asielstatushouder maar bijvoorbeeld gezinsmigrant? Dan moet je zelf je lessen betalen. Je kunt daarvoor geld lenen bij DUO. Kijk hiervoor op de website inburgeren.nl.
 

De video is in meerdere talen ondertiteld: 

Heb je vragen of zoek je meer informatie?

Heb je een vraag over inburgeren en vind je hier niet het antwoord? Kijk dan ook op de website inburgeren.nl van de Rijksoverheid of van de gemeente waar je woont:

Uiteraard kun je ook met KempenPlus contact opnemen.

Heb je op deze pagina de informatie gevonden die je zocht?