Werkzoekenden
Informatie voor werkzoekenden
“Als je iets wilt bereiken, moet je ervoor werken. Het komt je niet aanwaaien. Voor mijn kinderen wil ik een voorbeeld zijn.”
Maaltijdbezorger met een glimlach op het menu
Ghassan Aljbawi wilde wel. Alleen wilde zijn lichaam niet meer wat hij wilde. Daardoor raakte hij zijn baan in de horeca kwijt en belandde hij in de uitkering. KempenPlus hielp hem met een herstart. “Nu zit ik achter het stuur en bezorg ik maaltijden bij kwetsbare mensen,” vertelt Ghassan tevreden. “Maar eigenlijk wilde ik taxichauffeur worden,” lacht hij.
Hoog niveau
Ghassan Aljbawi zit op zijn praatstoel. Hij vertelt zijn verhaal in geuren en kleuren. Dan weer in het Nederlands, dan weer in het Engels. “In Syrië werkte ik in de horeca. Ik organiseerde evenementen, conferenties en diners voor de groten der aarde. Denk aan sjeiks, koninklijke families en politieke kopstukken. Ik was daar een soort spin in het web. Als ze mij inschakelden, wisten ze dat alles goed zou komen. De oorlog zette alles op z’n kop. De hel brak los en ik moest vluchten. In Nederland vond ik weer een menswaardig bestaan.”
Op weg naar passend werk
“In Nederland ben ik weer in mijn oude vak gaan werken: in de horeca. Helaas liet mijn gezondheid te wensen over. Longen en overgewicht speelden mij parten. En dan zit je opeens bij KempenPlus, bij Petra Smetsers, werk- en participatiecoach. Met haar heb ik een goed gesprek gehad. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Petra heeft de tijd voor mij genomen, zich ingeleefd en mij op het juiste spoor gezet: naar een baan die mij op het lijf geschreven is.”
De plus van TalentPlus
“Vind je draai in Nederland, ontwikkel jezelf en creëer kansen op werk. Dat is een uitdaging. Via KempenPlus ben ik de cursus TalentPlus gaan doen. Nederlandse taal, cultuur, cv, sollicitatiebrieven, gesprekstraining, begeleiding bij sollicitatiegesprekken… Zo ongeveer alles is aan de orde gekomen. Het heeft me geholpen. Mijn Nederlands? Dat kan beter! Maar daar werk ik iedere dag aan. Thuis, op het werk en in de taallessen.”
Vrijwilliger bij De Maaltijdservice
“Hoe doe je weer werkervaring op als je geen werk hebt? Als je in een andere sector wilt gaan werken en je de Nederlandse taal nog aan het leren bent? Hoe kom je weer in het arbeidsritme? Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen. Via Petra Smetsers ben ik bij De Maaltijdservice terechtgekomen. Ik bezorg nu maaltijden bij mensen die zelf niet meer kunnen koken of boodschappen kunnen doen, zoals ouderen of mensen die net uit het ziekenhuis komen. Dit werk kan ik fysiek aan. Een taxipas is niet nodig. Achteraf gezien is mijn droombaan van taxichauffeur toch iets te hoog gegrepen.
Maaltijden bezorgen is leuk. Praatje maken, vragen of alles goed gaat, grapje en een lach. Dat geeft me energie. Petra heeft het goed ingeschat. Het bleek een opstapje naar werk.”
Een contract voor 2 dagen
“Met Cees Hoefs, manager van De Maaltijdservice, had ik direct een klik. We begrepen elkaar. Ik deed mijn werk goed en van het een kwam het ander. Cees bood mij een contract aan voor twee dagen per week. Voor de overige drie dagen zoek ik nog een aanvulling. Wellicht bij De Maaltijdservice? Dat zou mijn wens zijn. En Cees weet ervan!
Werken bij De Maaltijdservice voelt als een warm bad. Ik krijg hier de vrijheid om zaken naar eigen inzicht te regelen. De stress die ik eerst had, is weggevloeid. Ook ben ik de nodige kilo’s lichter en van mijn longen heb ik minder last. In mijn bus vervoer ik maaltijden, geen passagiers. Door het contact met klanten ben ik toch nog een beetje taxichauffeur geworden.”
Het goede voorbeeld geven
Ghassan Aljbawi is nu 44 jaar, ingeburgerd en Nederlander. Hij woont met vrouw en kinderen in Reusel en werkt aan zijn toekomst. Wat hij zijn kinderen wil meegeven? “Als je iets wilt bereiken, moet je ervoor werken. Het komt je niet aanwaaien. Voor mijn kinderen wil ik een voorbeeld zijn.”